Kalėdos


Pamenat, kaip Kalėdų laukdavom vaikystėje? Kai dar nuo rudens skaičiuodavom iki TOS dienos likusias savaites, dienas, valandas.. Pamenat, kaip visada per Kalėdas snigdavo, bet nebūdavo šalta ir sniegas maloniai girgždėdavo po kojomis. Pamenat, kaip iš džiaugsmo suspurdėdavo širdis namie radus parneštą ir dar nepapuoštą eglutę ir tas smagias akimirkas ją puošiant? Pamenat kaip ateidavo Kūčios ir susirinkdavo visa šeima. Šurmulys, visi sveikinasi, kalbasi, pradedamas ruošti stalas, skubama. Ir tu gauni darbo: nunešti lėkštes, sutvarkyti įrankius, į puodelius įpilti gėrimo. Tada keliaujama į bažnyčią. Baisus susispaudimas, nėra oro, mišios tau atrodo baisingai ilgos. Joms pasibaigus nekantrauji, kol seneliai šventoriuje pasveikins visus pažįstamus. Darosi vėsoka. Pagaliau patraukiam. Su pusbroliais mėtaisi sniegu. Veidai dega, pirštinės šlapios, ausys kaista. Štai jau ir esi namie. Nešamos karštos bulvės, tau pavedama suskaičiuoti patiekalus. Teta vistiek perskaičiuoja. Ginčijiesi ar skirtingas duonos rūšis galima skaičiuoti kaip skirtingus patiekalus. Bet vistiek visada maisto rūšių daugiau nei 12. Sulaukiami paskutiniai vėluojantys. Senelis sukalba maldą, išdalijamos plotkelės, prasideda jų laužymas ir dalijimasis. Atlauži, duodi atlaužti savo, palinkėjimas. Pamatai su kuo dar nelaužei ir skubi į kitą stalo galą. Pamažu visi grįžta į savo vietas. Bulvės dažomos į kanapes, valgoma įvairiausiai paruošta silkė.. Skaičiuoji, kiek skirtingų patiekalų ragavai. Ant stalo pagaliau atsiranda aguonų pienas ir kūčiukai. Tuoj ateis Kalėdų senelis su dėdės batais.. Kalėdos.

6 komentarai:

Martynas rašė...

Jau kėsinausi parašyti niūroką rašinėlį apie sukomercializuotą, vartotojišką ir beveide tapusią šventę. Bet manyje, turbūt, dar liko lašelis to vaikiško tikėjimo Kalėdų dvasia. Ir pasistengsiu šią šventę sutikti su vaikišku atvirumu.

Ramių Jums švenčių!

scania gti rašė...

Koks skirtumas tarp ,,tada'' ir,,dabar''? Gal tada žmonės santūresni, ir šventės būdavo šventiškesnės? Mįslė!

Anonimiškas rašė...

"Koks skirtumas tarp ,,tada'' ir,,dabar''?"

Sniegas.

Anonimiškas rašė...

Koks skirtumas tarp ,,tada'' ir,,dabar''? Kanapės.

Unknown rašė...

Koks skirtumas tarp ,,tada'' ir,,dabar''?

Manau, kad mūsų pačių požiūris. Augdami mes prarandame tą vaikiškumą ir naivų gebėjimą džiaugtis smulkmenomis. O iš tų mažų ir smulkių dakykų ir susideda visas mūsų gyvenimas.

Dėl sniego irgi sutinku. Kanapės? Patiekalas iš jų buvo ir šiemet :)

Anonimiškas rašė...

Jaučiu skirtumą.. o tai, ką taip vaizdžiai papasakojai man tikrai labai pažįstama. Na vistiek buvo smagu susitikti gimines, prisivalgyti iki soties, pasidžiaugti dovanėlėmis ir pabendrauti. Kalėdos! :-)