Lietuvoje kalbėkime lietuviškai!


Tikrai nesu nacionalistas. Nesu nusiteikęs prieš jokias tautines mažumas. Bet gyvenant Lietuvoje būkit malonūs ir bent kiek gerbkit jus priglaudusią šalį!

Rašau dar "neataušęs" ir dar gerokai susinervinęs. Bet pasistengsiu apsieiti be bereikalingo emocijų laidymo.

Prieš kelias minutes perėmiau moters, norinčios pasiteirauti dėl skolos skambutį. Taip, tai nėra mano tiesioginis darbas, bet dažnai visai miela pabendrauti su skambinančiais žmonėms. Ji kalbėjo rusiškai, šiaip ne taip supratau reikalingus duomenis, atsakiau lietuviškai, kad skolos padengtos, ji tai suprato. Tada prasidėjo puolimas, kad jie negauna lizingo paslaugos bla bla bla. Na, tikrai ne mano kompetencija komentuoti banko sprendimus, bet pasistengiau paaiškinti, kad ir padengtos skolos gali būti laikomos neigiama informacija, galbūt per mažos pajamos ir t.t.. Dariau tai valstybine kalba. Na ir prasidėjo. Buvau išvadintas debilu, bemoksliu, apskritai kas per darbovietė, kuri įdarbina tokias atliekas, nemokančias didžios rusų kalbos. Užsiminė ir apie anglų kalbą. Taip, aš angliškai kalbu. Kaip ir supratot, tai jos nenuramino (spėju, sužaidė Va Bank: jei nemoku rusiškai, tai nemokėsiu ir jokios kitos užsienio kalbos). Po kokių 7 min išsąkius visas nuoskaudas numetė ragelį. Aprašiau tik tuos pagiežingus koliojimus, kuriuos supratau.

Kita, kiek senesnė, istorija: važiuojant autobusu prie manęs prisėdo įkaušęs rusakalbis. Atsakius į jo bandymus bendrauti lietuviškai, buvau apšauktas negerbiantis rusų, rasistu ir kitokiais vaizdžiais epitetais. Supratęs, kad rusiškai tikrai nemoku, savo tiradą tesė ganėtinai sklandžia lietuvių kalba. Į mano klausimą, kodėl jis negerbia gruzinų(juk gruziniškai nemoka) protingesnio atsakymo lyg ir nesugalvojo. Pokalbiui pakrypus kiek draugiškesne vaga išsiaiškinau, kad jis net ir žemaitiškai kiek moka.

Dar viena istorija: kažkada prie manęs priėjo senučiutė, laužyta lietuvių kalba pasakė: "atsiprašau, gal galite padėti". Tolimesnį prašymą išdėstė rusiškai. Matydamas nuoširdžias jos pastangas tikrai pasistengiau prisiminti visas rusų kalbos žinias. Toks juk nesudėtingas dalykas - pasisveikinti su žmogum gimtąja jo kalba. Tik atvykęs į svečią šalį aš pirmiausia susižinau, kaip pasakyti "labas, viso gero, ačiū, prašom, atsiprašau" ir panašias būtiniausias frazes. Ir tikrai susilaukiu palankios vietinių šypsenos. Tai ar taip sunku žmonėms, gyvenantiems Lietuvoje keliasdešimt metų prisiverti ištarti kelis žodžius lietuviškai. Taip prisiversti, nes mokėti dauguma jau moka.

(Dar kartelį paskaitykite pirmą pastraipą, jokios nesantaikos tikrai nesiekiu kurstyti).

8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Norėčiau, kaip protingai pakomentuoti, tačiau galiu pasakyt tik viena - aš tokių žmonių nesuprantu. Nesuprantu ir tiek.

Anonimiškas rašė...

Visiškai pritariu Tavo nuomonei, artimai pažįstu keletą žmonių, kurie augo rusakalbių šeimose, tačiau gerbdami šalį, kurioje gyvena, ir jos žmones, dėdami nemažai pastangų išmoko kalbėti mūsų gimtąja kalba. Tik turiu tamstai vieną pastabėlę: žodelis "išsakius" rašomas be jokių nosinių: sakyti, sakė, sako, sakys, išsakius ;)

Martynas rašė...

Ačiū už pastabą. Dabar galvoju, kaip sugalvojau tokią naujovę :) Dar mokykliniais laikais dažniau kentėdavau ne dėl "normalių" klaidų, o dėl sunkiai man pačiam suvokiamų parašymų.. :)

scania gti rašė...

Jei tenka kalbėti su pravažiuojančiais - na važiavo žmogus, pasiklydo, ar panašiai - man nesarmata ir rusiškai kalbėti. Bet 30 metų pragyvenus čia ir nemokėti kalbos... Jei jis mano kalbos negerbia, aš su juo nekalbu :)Ir visiškai be pykčio :D

Anonimiškas rašė...

Pritariu 100%. Lai išmoksta lietuviškai. Tas pats ir kai kuriems lietuviams galioja. Šneka, kaip vienuolikmečiai, norintys parodyti, kad žiūri FoxKids. Pavyzdžiui, qemm. Kvaišelis kažkoks

Anonimiškas rašė...

Geras žodis KVAIŠELIS :D

Anonimiškas rašė...

Reik kitatauciam padaryt egzus Lietuviu kalbos kas met, neishlaiko,atimt teise gyvent Lietuvoj va! Nebus nesamoniu paskiau jokiu krc!As autike bobutems kur rusishkai prasho vietos irgi neuzleidziu :D

Anonimiškas rašė...

Ar zodis "šneketi" yra lietuviskas???
Gal gali atrasyti nusimanantys veikejai?