Tarp patriotizmo ir nacionalizmo


Šiandien būdamas centre užsukau į Katedros aikštėje vykusio kovo 11tosios koncerto pabaigą. Išklausiau kelias senas mielas dainas, Valstybės himną ir palengva patraukiau Gedimino prospektu. Išgirdau skanduojamą "Lietuva, Lietuva". Tikrai pasidarė smagu. Nes kažkaip jau ilgą laiką man atrodo, kad tokios valstybinės šventės, kaip nepriklausomybės paskelbimo ar atkūrimo dienos, daugeliui piliečių tampa tik proga išlėkti kur prie ežerėlio ir ilgo savaitgalio proga smagiai nusilakti.

Tai žmonių masei artėjant link manęs išgirdau kiek dviprasmiškesnius jausmus sukėlusias skanduotes "Lietuva lietuviams". Netrukus pasirodė ir nemažas būrys skihead'iško (ir dar keliolika paprastus metalistus primenančio) jaunimėlio, nešančio trispalves, rūpestingai apsupto policijos. Be "Lietuva, Lietuva", tradicinių dainelių "1,2,3 graži Lietuva" ar "Joja lietuviai" girdėjosi ir aštresni: " Vienas, du, trys su puse graži Lietuva be rusų", jau minėta "Lietuva lietuviams" ir dar daug kitų. Grupės šone ėjo, tvarką prižiūrėjo, skanduotėms vadovavo keli stambūs vaikinai. Visi ėjo šaligatviais, tik per perėjas ir šviečiant žaliam šviesoforo signalui, taigi policija nebūtų radusi prie ko prisikabinti.

Tikrai nesu skinų ideologijos žinovas, o ir pačių skinhead'ų pažiūros skirtingos. Bet nors gerbiu Tėvynę mylinčius ir tai viešai išreiškiančius žmones, negaliu sutikti su tuo radikalizmu, vedančiu į nacionalizmą. Lietuva yra lietuvių kraštas, tikrai bijau imigracijos bangos ir galimo nutautėjimo grėsmės, bet negaliu pateisinti radikalių, baimę sėjančių priemonių (taip, negaliu kalbėti apie visus šiai grupuotei priklausančius žmones, bet akyse vis dar stovi Klaipėdos centre skiniškai atrodančių jaunuolių prikulto japonų turisto vaizdas). O rasizmas vis didėja. Ir man, kaip Lietuvos piliečiui, dėl to gėda. Kiekvienas rasistinis užpuolimas atrodo tarsi spjūvis į doro ir tėvynę gerbiančio lietuvio veidą. Gėda, kad atvažiavęs juodaodis, geltonodis ar kokios kitos odos spalvos, tikėjimo, išvaizdos žmogus negali jaustis saugus. Ypač skaudu dėl gimtosios Klaipėdos. Mamos pažįstama dirba LCC, kuriame studijuoja nemažai skirtingų tautų atstovų, ji teigė, kad dauguma kitų rasių atstovų bijo net dienos metu pasirodyti kad ir centrinėse miesto vietose. Ir tai galima vadinti patriotizmu?!

Nors pyktis koncerto metu ėmė ir žiūrint į sustojusius pienburnius, skambant himnui susikišusius rankas į kišenes kvailai erzeliojusius ir pašiepiamai dainavusius Tautinės giesmės žodžius.

Būkime lietuviais, mylėkime ir tausokime Tėvynę. Būkime patriotais. Bet saugokimės to posūkio, vedančio į kvailą nacionalizmą ir kitų niekinimą, kuris gali parodyti tik pačių silpnumą.


p.s. offtopic: Nerašiau jau visą amžinybę ir šiandien, kai pasižiūrėjau prenumeruotojų skaičių, pamačiau rekordą. Nori daugiau skaitytojų? Rašyk kartą per tris savaites! ;)

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

LCC tai ten išvis atskiras atvejis. Parašius pareiškimus policijoje Klaipėdos VPK šefas (nepamenu pavardės) per teliką išvertęs akis aiškino, kad čia rasizmu net nekvepia, o tik eilinis chuliganizmas. Nesvarbu, kad pora studentų iš Ganos buvo išvadintis nigeriais beždžionėmis ir sumušti.

Patikėk, nereikia ir skinų – pas mus valdžioje tokie patys sėdi. Tik gatvėm nesišlaisto ir neskanduoja tokių vėjų.

Va kai išmirs didžioji dalis dabartinių 40+ kartos, tada galėsim pradėt apie kažkokią savimonę kalbėt. O kol kas...

scania gti rašė...

Agresyvus padaras, puolantis nekaltą - yra pasiutęs ir naikintinas gyvulys. Koks iš tokio patriotas.

Anonimiškas rašė...

"Va kai išmirs didžioji dalis dabartinių 40+". Ohohooooo... Ar ne per kreivai užsimojai? Patyrinėk didžiausius nacionalistus - tikrai ne 40+ jiems. Patikėk, pamenu tuos laikus, kai 40+ buvo 16 metukų, snukiadaužis būdavo tikrai ne dėl odos spalvos.

Anonimiškas rašė...

Siūlau skirti nacionalizmą nuo nacizmo.

Unknown rašė...

Ir aš buvau toje aikštėje. Kaip pankiškos sielos žmogui (priminsiu pankai - visiška priešingybė skin'ams) buvo labai skaudu ir apmaudu į tai žiūrėti.
Pasivijau minią ir bandžiau išprovokuoti, tačiau jie kaip sutarė buvo tam pasiruošė.
O jų vadas (ėjo pats pirmas), pamenu kažkuriais metais per jūros šventę grasino man.
Būčiau ne su drauge, o su keliais draugais uždainuočiau ką nors rusiškai. Įdomu kuo baigtųsi :)

Eugenijus
youlikeit.lt

Dovydas Sankauskas rašė...

Smurtui – NE.
Bet ir negrams – NE.

Išeities nėra. Viskas liks kaip buvę.

Anonimiškas rašė...

Kas čia per nesąmonė rašote?
Negi tikslas yra sukelti kažkokius tai incidentus?
Čia taip iš reiškiamas protestas?

O aš beje tikrai tokius renginius palaikau, aišku galima atsisakyyti, kai kurių detalių.
Geriau tokios eisenos, negu degantys autobusai ir mašinos, kaip kai kuriose (anksčiau gerbtose) valstybėse.

Pažiūrėkite daugiau apie skinų ideologija.
http://ziuriu.blogspot.com/2008/03/tarp-patriotizmo-ir-nacionalizmo.html

Anonimiškas rašė...

http://www.youtube.com/watch?v=Wcx9Mj_EcNk&eurl=http://www.sp.lt/moblogas/adreview/357081/

ne ta buvo nuoroda

Unknown rašė...

Nesuprantu,kodėl niekas nieko su skinais nedaro.Nei policija,nei saugumas,nei pagaliau psichiatrai (ksenofobija mano supratimu yra rimta psichinė negalia).

Dovydas Sankauskas rašė...

Na taip, policijai su skinais tiesiog būtina kažką daryti. O paskui su negrais. Paskui su ksenofobais, su kosmopolitais, su žydais, akademikais, elgetomis ir t.t.

Juk ksenofobija – tai psicinė negalia. Toks supratimas. O negrai – paprasčiausiai pakankamai nesiprausia. Irgi yra toks supratimas. Policijai ir saugumui tiesiog būtina padaryti visus. Tada bus rojus ir taika.

Martynas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Martynas rašė...

Lryto video reportažas:

http://www.lrytas.lt/videonews/?id=12052542121204207405&sk=6