Gyvenkime draugiškai

Atsidaręs lrytas.lt pagrindiniame puslapyje pamačiau straipsnį su iššaukiančiu pavadinimu : "Brigita Jonaitė: Norėčiau būti lesbietė". Rašinėlis, kurio pagrindinė mintis skambėtų maždaug taip: visi vyrai - kiaulės, o jų menkumą su kaupu atperka moterų tobulybė. Hmm.. Nesiruošiu jo kritikuoti, jau ir taip kremtuosi dykai reklamuodamas. Perskaičius iškilo klausimas, ko straipsnio autorė siekė. Kad užkabinti sensacingą temą, sulaukti daug diskusijų, komentarų, pasipiktinimų ir priekaištų tai akivaizdu. Bet, ar už to slypi kokia žinutė?

Jei autorė rašo rimtai, tai belieka ją užjausti ir palinkėti sėkmės. Taip, vyrai tikrai nėra tobuli sutvėrimai, anaiptol. Bet, kaip sako viena mano draugė, moteris, kuriai visi vyrai kiaulės, turėtų rimtai susirūpinti savimi. Visada smagu pasišaipyti iš priešingos lyties ydų ir silpnybių. Visi yra girdėję n anekdotų apie kvailas blondines, statistika sako, kad dar daugiau pašiepiamų juokų apie kitą pusę pasako moterys. Gerai yra iki tol, kol juokai lieka juokais. Bet kartais lazda būna perlenkiama ir nutolstama į kraštutinumus. Tarkim į radikalų feminizmą, kai siekiama ne lygių teisių ir santarvės o išaukštinti save (taip, negaliu taip kalbėti apie visas feministes, bet dar negaliu pamiršti vienos, regis kanadiečių, feminisčių organizacijos siūlymą uždrausti pisuarus, nes "taip šlapindamiesi vyrai triumfuodami rodo savo vyriškumą")

Reikia suvokti, kad esame lygūs, bet ir skirtingi. Ir tuos skirtumus suvokti ir gerbti. Būtent čia ir atsiskleidžia radikalaus feminizmo silpnumas. Kai moterys siekia susitapatinti su vyrais, niekuo jiems nenusileisti. Jokia savo vertę žinanti moteris nepasijus nuskriausta, jei vyras praleis pirmą pro duris, jei nebus priimta į traktoristės pareigas ir taip toliau. Moteris juk turi gausybę savų privalumų, kurių vyrai gali tik pavydėti.

Labai smagus stereotipinis filmukas apie moteris ir vyrus:

6 komentarai:

Martynas rašė...

beje, paskaičius kitus Brigitos Jonaitytės straipsnius turiu pripažinti, kad ji rašo labai įdomiai. Ir kuo toliau, tuo labiau manau, tiksliau įsitikinu, kad tai tik slapyvardis, tik būdas paerzinti, pažaisti su pasipiktinusiais skaitytojais. Ir jai, regis, neblogai sekasi..

Anonimiškas rašė...

Hm, nesinori bėgt skaityt to straipsnio dabar... Laikau save atsparia reklamoms:). Bet deja, visą gyvenimą praleidus vyriškuose kolektyvuose ir tik tam tikrais etapais papuolus į moteriškus... ...apie savo lytį negaliu pasakyt labai daug gero. Iš solidarumo nešaukiu, kokios mes blogos. Tačiau, o tačiau... Turėjau progą palyginti. Turėjau progą patirti tiek vyro draugo, tiek moters draugės išdavystę. Ir galiu pasakyt, kad moteris kerta skaidžiau ir klastingiau.

Anonimiškas rašė...

Čekuolis pamenu pasakojo apie feministinį judėjimą Švedijoj man atrodo. Tai ten buvo konstruojami piltuvėliai, kad moterys galėtų šlapintis atsistojusios. Juokinga. Bet kai lygybę feministės supranta didesnių teisių suteikimą moterims, o ne jų išlyginimą, ima pyktis.

scania gti rašė...

Visos šios kalbos - teorinės. Nesusiduriu su feministėmis, todėl negaliu pasakyti, kokių jos teisių nori.
Nekalbant apie lytis, tai žmogus, kuris kalba pradeda nuo savo teisių, iš manęs teišgirsta: na, tai iki, skubu. :)
Nes man gaila laiko kvailiams. Protingas žmogus turi įdomesnių temų :)

Anonimiškas rašė...

Kartais toks jausmas, kad jei gėjus ar feministės atsistos į eilės galą - lauk skundų apie jų diskriminaciją..

Dovilė rašė...

Ojei...Tauta! Ar jos straipsniai, tai ne mūsų kasdieniniai pokalbiai??? Kartais reikia tiesiog slysti - kam galvoti rimtai čia ar juokais. Tiesa ta, kad smagu skaityti :) moteris smaginasi skaitydamos jos straipsnius - vyrai skaldydami anekdotus apie blondines :P