blog(ai) ar neblog(ai)?

Štai ir vėl susikūriau "blog'ą"(nelabai lietuviškas žodis, bet lygiaverčio atitikmens nelabai žinau, tai patogumo vardan naudosiu "blogas"). Nors kiek čia tos kūrybos ir kūribingumo tereikia. Užsuki į kokią "blogų ferma" ir per kelias minutes tu jau puslapio(arba blogo) savininkas. Bet ar toks paprastumas gerai? Rodos, keistas klausimas - paprastumas ir aiškumas visada yra geras dalykas. Bet užtenka apsilankyti keliose blogų puslapiuose ir pamatai, kad dėl to paprastumo 95% vadinamųjų elektrinių dienoraščių yra tikrų tikriausios internetinės šiukšlės. Žmogus pirma susikuria blogą, o tik tada pagalvoja, ar jam tikrai to reikia. Kai norint turėti savo puslapį reikėdavo gerokai paplušėti, susikurtas blogas buvo gerokai labiau vertinamas ir prižiūrimas. Bet lazda turi ir antrą galą. Dabar galimybę susikurti blogą turi net tas, kuris negali pasigirti kompiuterinėmis žiniomis, ar, paprasčiausiai, žaidimui su kokiu HTML neturi pakankamai laiko. O nors puslapio išvaizda turi reikšmės, bet svarbiausia juk yra tekstas. Net puikiai padarytas ir gražiai atrodantis internetinis puslapis bus nieko vertas, jei nebus įdomaus teksto(na, apie youtube, flickr ir panašius nešneku). Taigi naujosios technologijos padeda mums paprastai ir lengvai reikšti savo mintis ir internetinėje plotmėje.

Kodėl rašyti blogą?
Toks klausimas turėtų iškilti kiekvienam pradedančiąjam "blogeriui". Aš, prisipažinsiu, pirmąjį savo blogą pirma susikūriau(tiesą sakant, visa kūryba praktiškai apsiribojo pavadinimo sugalvojimu ir šablono išsirinkimu) , o tik tada pagalvojau, kam tai darau. Parašinėjau kiek laiko ir pamažu mano blogas "numirė". Greičiausiai "mirties" priežastis buvo ta, kad neradau laiko parašyti ilgam pasakojimui, kurį buvau pasižadėjęs parašyti. Bet laikas nuo laiko vis pagalvoju apie kažką, ką galėčiau parašyti bloge. Todėl susikūriau naują(senas buvo patalpintas blogas.lt, kur pusę puslapio užimdavo iššokančios reklamos). Taigi viena iš priežasčių užsiimti "bloginimu" - galimybė viešai išreikšti savo mintis.

Kitiems blogas gali būti elektrinė popierinio dienoraščio versija(galima savo blogą padaryti prieinamu tik sau). Nors gal ir sunku įsivaizduoti ką barškinantį į savo blogą pranešimą, prasidedantį tarkim taip: "Mielas dienorašti". Nors toks dienoraštis gal ir buvo populiarus anksčiau, bet dabar daugumai, regis, svarbiausia yra populiarumas ir skaitomumas. Blogas tampa dar viena virtualaus bendravimo forma. Skaitomi kiti blogai, komentuojama(gero tono ženklu tampa paskaitinėti tau komentarą parašiusio žmogaus blogą ir būtinai parašyti komentarą. Galima komentarą parašyti ir neskaičius - "labai įdomu, cool etc." yra universalūs ir tinka visiems). O dar šone rodomas draugų sąrašas... Taigi tokių blogų populiarumą lemia tokios pat priežastys, kaip ir įvairių socialinių tinklų(frype, myspace etc.). Tai man visada kiek kvepėdavo narcisizmu ir šaldydavo norą daryti ką panašaus. Bet, beje, jau kurį laiką ir aš esu "frype.lt" narys, prisijungiau ,rodos, tik dėl nemokamų sms'ų, bet jų nerašau, o frype'ą įsijungiu veik kasdien, pats nelabai suprasdamas kodėl. Bet čia jau atskira tema.

Ką rašyti, ir ar verta skaityti?
Blogų temų būna įvairiausių. Nuo aprašinėjimo to, ką suvalgei pusryčiams, ar kiek kartų per dieną pirstelėjai iki politikos ar technikos komentarų. Atsakyti ką ir kodėl verta skaityti geriausia pavyktų turbūt išnagrinėjus kodėl aš reguliariai skaitau tam tikrus blogus. Dabar sugalvoju tris priežastis:
Pirma - tau įdomus blogą rašantis žmogus, ką jis veikia, jo nuomonė vienais ar kitais klausimais. Jei rastum nepažįstamo žmogaus identišką blogą, greičiausiai jo neskaitytum. Aišku, tokio tipo blogas turi turėti kiek asmeniškumo. Jei tarkim kad ir geras draugas, ar net simpatiška kursiokė, per kurią pusę kolio praleidi ne rašydamas o galvodamas apie kiek kitus dalykus, rašys sausai, tarkim, apie žiurkėnų poravimosi įpročius ar apie nagų lako kokybės įtaką gerai savijautai, tokio blogo neskaitysi. Na, nebent norėtum tai grupiokei parodyti savo erudiciją nagų lako klausimais. Šiaip žymiai atviresnius ir asmeniškesnius blogus kuria merginos. Kažkada buvau renginyje, kur savo kūrybą pristatinėjo jaunieji menininkai. Vienas kritikas pastebėjo, kad kurdami vaikinai stengiasi pasirodyti protingi(naudoja sudėtingas žodžių konstrukcijas, gvildena rimtas problemas) ir bijo asmeniškumo, vengia atskleisti savo gilesnius jausmus. Tai, manau, galioja ir blogų kūrime.
Antra - skaitydamas blogą gauni naudingų žinių. Dažnai atsakymus į iškilusius klausimus, ypač jei tai susiję su kompiuteriais, randu forumuose ar bloguose. Ten galima rasti ir nemažai naudingų patarimų. Kiek man teko pastebėti(tikrai nesu blogų skaitovas ir žinovas) daugiausiai tokių blogų būna apie kompiuterius, politiką, augintinius, sportą..
Trečia - tau paprasčiausiai įdomu. Tokius blogus labiausiai vertinu.
Žinoma, labai dažnai tie požymiai gali susiplakti į vieną. Tada tas blogas tampa itin įdomiu ir aktualiu tau.

Norėjau išsakyti vos kelias mintis apie naują reiškinį - "bloginimą", o prirašiau gan nemažai. Ir dar rašau apie tai, apie ką išmanau ne per daugiausiai(būdinga man). Kas žino, gal nuo šios rašliavos pradėsiu savo bloginimo etapą. Ko, atvirai sakant, kiek bijau - jau ir taip prie kompo sėdžiu daugiau nei reikėtų.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Labai įdomu, cool. O jeigu rimtai, tai neblogas straipsniukas :)

scania gti rašė...

Tavo blogas labiau geras, negu blogas.
Skaityt įdomu, reiškia, darai gerai, kai blogini.