Gatvės muzika?


Išėjęs pasivaikščioti po senamiestį gali sutikti įvairiausių gatvės muzikantais save vadinančių žmonių. Vieni jų tikrai pakelia nuotaiką ir suteikia miestui naują veidą. Kiti - priešingai - greičiau valkatauja, nei muzikuoja. Sekmadienį buvau sutikęs kelis jų ir sugalvojau, kad gatvėje grojančius asmenis galima suskirstyti į keturias kategorijas:

1. Tikrieji muzikantai. Kiek kartų eidamas gatve išgirsti sklindančią subtilią melodiją, kuria sekdamas randi žmogų, dažniausiai vieną, profesionaliai grojantį kokiu instrumentu. Kartais atrodo, kad jis tik groja sau, pamiršęs, kad aplink jį buriuojasi minia. Dažniausiai prie tokių muzikantu sustoju, kelias minutes pasigėriu grojama muzika. Tie keli litai, kuriuos įmeti į instrumento dėžę, atrodo kaip privaloma padėka, profesionalumo įvertinimas.

2. Gatvės muzikantai. 1-3 grojantys (profesionalumas nėra būtinas, bet kartais pasitaiko) ir 5-10 sekiojantįs iš paskvos "paaukokite gatvės muzikantams". Priklausomai nuo "naglumo laipsnio" gali būti labai užknisantys, nors šiaip veik visada būna geraširdžiai, kartais lengvai įkaušę. Pinigus jei duodi, tai greičiau ne už skambančią muziką, o už profesionalų šlamančiųjų kaulijimą.

3. Išmaldos prašytojai. Dažniausiai tai būna vaikai, berniukai, skambinantys elementarią melodiją dūdele, kainuojančia iki 20 lt. Profesionalumo nulis, bet į praeivius apeliuojama graudžia išraiška ir skurdokais drabužiais. Kiek subtilesnė valkatavimo forma ir tiek. Jei tikrai pagailo, nupirkit bandelę, pinigais jų neišgelbėsit.

4. Turistų pinigų melžėjai. Lietuvoje neteko sutikti, bet būnant užsienyje ne kartą teko susidurti su kokiu mielu senuku, kuris prisistato prie turistų grupelių ir gan įkyriai sekioja iš paskos grodamas, tarkim, armonika. Paprastai pradžioje viešai deklaruoja, kad pinigų jam nereikia, šiaip realizuoja save. Dažnai paprašo padainuoti kokia nacionalinę dainelę ir pabando paimprovizuoti jos tema. Tokį buvom sutikę, regis, Bulgarijoje. Tai net pašokti pagal jo grojamą lietuviško šokio motyvą sugebėjome.

Šia kvafilifikacija į jokius rimtus rėmus tilpti nepretenduoju. Bet, jei turite papildymų, tai būtų galima sąrašiuką praplėsti ir papildyti.

2 komentarai:

scania gti rašė...

Dar būna tokių, kuriems mokėčiau, kad tik nebegrotų... Bet visada bijau, kad jei sumokėsiu, tai dar labiau gros... :D

Anonimiškas rašė...

joa, ten 2 grupės specialus pogrupis :)